ללמד את הילדים צרכנות חכמה: דגשים חשובים להורים

צרכנות חכמה

לא מעט הורים נתקלים בקושי ללמד את הילדים על ערך הכסף ועל צרכנות נכונה, ועם זאת חשוב לציין שזה אחד הנושאים החשובים ביותר במסגרת חינוך הילדים, משום שכסף הוא אמצעי שהם יצטרכו להתמודד איתו בשלב מסוים בחייהם, ומדובר במיומנויות חשובה לעתיד. לא כל הילדים מבינים מאין מגיע הכסף ומדוע יש משפחות שיש להן ויש משפחות שאין להן – ועל כן, זה בהחלט נושא חשוב שכדאי להסביר לילדים. אבל איך עושים את זה? ריכזנו כמה טיפים חשובים.

מתי מתחילים ללמד את הילדים על הנושא?

ובכן, גם אם זה יישמע לכם מעט מוזר, מוטב לעשות זאת עוד בגילאים צעירים, כשחשוב להסביר לילדים מאין מגיע הכסף ושההורים עובדים במשך החודש על מנת להרוויח אותו. כמובן שחשוב להסביר על הנושא בהתאם לגילאי הילדים, ובאופן נגיש וידידותי.

טיפ: כבר בגילאים צעירים למדו את הילדים כיצד לספור כסף. אילו מטבעות קיימים, ומה השווי של כל מטבע או כל שטר.

ללמד את הילדים על צרכנות נכונה – קל משחשבתם!

דמי כיס זו דרך מצוינת ללמד את הילדים על הנושא, משום שהם יצטרכו להסתדר עם כמות הכסף שברשותם, ולהחליט אילו צעצועים/מוצרים הם רוצים לרכוש ועל אילו לוותר – בהתאם לתקציב שיש להם. מלבד זאת, אפשר לעבור את התהליך ביחד עם הילדים. לתת להם 20 ₪ ולהיכנס יחדיו לחנות משחקים. להסביר כמה עולה כל מוצר, ושהם יכולים לרכוש מספר משחקים קטנים בסכום הזה או לחלופין משחק אחד. דרך נוספת לעשות זאת היא באמצעות רכישה אונליין (כלומר מבלי להגיע לחנות פיזית). הסבירו לילדים איך להזמין באינטרנט, וכי ההזמנה כוללת גם דמי משלוח, שהם חלק מהתקציב שלהם. קחו בחשבון שזה תהליך שמתאים בעיקר לילדים גדולים או בני נוער, ופחות יתאים לילדים קטנים.

טיפ: דמי הכיס שתעניקו לילדים צריכים להינתן להם בזמן קבוע, כשרצוי שהסכום יהיה זהה. למשל 50 ₪ אחת לחודש. את הסכום תקבעו בהתאם ליכולתכם, לפי הצורך של הילדים ולפי מה שמקובל באזור מגוריכם.

טיפ בונוס: אפשר ללמד ילדים בוגרים על הלוואות, וזאת באמצעות מתן הלוואה על מנת שיוכלו לרכוש מוצר מסוים. חשוב להסביר לילדים מהי הלוואה, ולציין שהם יצטרכו להשיב את הכסף מדמי הכיס העתידיים שלהם.

האם לילדים יש קופת חיסכון?

אם לא, אז בהחלט כדאי לרכוש להם אחת כזו. הסבירו להם שקופת החיסכון של המבוגרים נמצאת בבנק, וקופת החיסכון של הילדים נמצאת על השידה. כך ניתן לחסוך כסף על מנת לרכוש משהו גדול יותר בעתיד (וזה גם שיעור מצוין בדחיית סיפוקים).

שתפו את הילדים בהחלטות כלכליות בבית

חשוב לציין שהילדים לומדים על החלטות כלכליות נכונות מהתבוננות בהוריהם, ולכן ברוב המקרים, ההחלטות הכלכליות של ההורים משפיעות גם על הילדים. על כן, ילדים מעל גיל 12 (בני נוער) יכולים לקחת חלק פעיל בקבלת ההחלטות בבית, זאת כדי שיוכלו ללמוד כיצד מקבלים החלטות כלכליות נכונות. מגיל זה, בהחלט ניתן להסביר על השוואת מחירים נכונה, הכנת תקציב לקניות חודשיות, על החוק להגנת הצרכן ועל תעדוף צרכני מושכל.

טיפ: כדאי ואף רצוי להסביר לילדים בוגרים כיצד מתמחרים מוצר מסוים, ולמה במקום אחד המוצר עולה יותר מאשר במקום אחר (תוך שדנים על היתרונות והחסרונות של כל דבר). למשל, בעסקים קטנים או מקומיים, תמחור מוצר עשוי להיות שונה מתמחור של עסק גדול או חברה, משום שעלויות הייבוא והייצור שונות, הכמויות משתנות וההוצאות אינן זהות, למרות שמדובר במוצרים דומים או זהים.

 

זה לא תמיד קל ללמד את הילדים על צרכנות נבונה ועל ערך הכסף, אבל זה בהחלט אפשרי. יש מספר גישות ודרכים לעשות זאת, כך שתוכלו לבחור את הדרך האידיאלית ביותר בעבורכם.

בהצלחה.