בית חכם ב-2021 – איך הופכים את הבית לטכנולוגי ומתקדם?

אין סוף לשיפורים שניתן להכניס לבית ממוצע. עם זאת, קטגוריה חדשה ומעניינת במיוחד של שיפורים, פותחת בכך אופקים חדשים. מדובר על "בית חכם" – ניהול מרכזי, ממוחשב, של פעילויות שונות ברחבי המבנה. כך עושים זאת:

תריס חשמלי

הפיכת הבית ל"חכם", היא תהליך שאיננו מסובך במיוחד. ניתן לבצע אותו גם בהדרגה. כמו כן, הוא איננו מחליף בהכרח את אופני השליטה הרגילים על המערכות השונות. נמחיש עם דוגמה מעשית, עם תריס חשמלי. תריס רגיל, הוא בין האלמנטים הנפוצים ביותר בדירות ויש לו כמובן שימושים חשובים רבים. ניתן להחליף תריס רגיל כזה בתריס חשמלי – לשם כך צריך לקנות מנוע לתריס חשמלי ולהתקין זאת. את התריס החשמלי, ניתן לשדרג לתריס שמופעל מרחוק. עושים זאת באמצעות הוספת מקלט לתריס, אשר יקלוט את האותות ממערכת ניהול הבית ויפעיל את המנגנון החשמלי של התריס בהתאם. כעת, ניתן לפתוח ולסגור את התריס מרחוק או ישירות כמו בעבר. אגב, יש בדומה לכך גם וילונות חשמליים בהם ניתן לשלוט מרחוק, פרגולות, סוככים ושערי חניה.

בקרה מרכזית

התריס החשמלי ושאר המערכות, מנוהלים באופן מרכזי על ידי מיני מחשב, אשר מתקשר באמצעות חיווט או בצורה אלחוטית, מול חיישנים והתקנים שונים בדירה. הוא גם מתקשר מול בעלי הדירה, באופן סלולארי. כמו כן, ישנה מערכת משדרים ומקלטים ואף שלט רחוק, אשר מסייעים לשלוט במנגנונים השונים. השליטה המרכזית היא הנקודה המעניינת והשימושית, אשר מאפשרת להפעיל את הכול באופן מתוחכם. אפשר למשל להגדיר שהבית יתפקד לפי תסריטים נבחרים, שהוגדרו מראש – להפעיל מכשיר מסוים בשעה מסוימת או שילוב תאורה רצוי או לשלוח עדכון מצב לגבי הבית לבעלים בתדירות רצויה ועוד. תסריטים אלה, מגיעים מוכנים עם המערכת. מעבר לכך, ניתן כמובן להגדיר בעצמכם תסריטים נוספים, על פי שיקולים אישיים.

בית חכם ב-2021 - איך הופכים את הבית לטכנולוגי ומתקדם?

שליטה בתאורה

מאחר שתאורה מהווה היבט חשוב כל כך של מערכות החשמל בדירות, היא גם בולטת מאוד בשימוש במערכות מסוג זה. תאורה רגילה קיימת, ניתנת להסבה לתאורה נשלטת מרחוק, באמצעות הוספת מקלט מתאים. מאחר שניתן לשלוט כאמור גם על תריסים חשמליים או וילונות חשמליים, גם היבט התאורה שמגיעה דרכם הוא בשליטתכם המלאה. חשוב גם לקחת זאת בחשבון אם אתם מתכוונים להשקיע בלוחות סולאריים שיפיקו עבורכם את החשמל לבית, משום שמדובר בהשקעה שיכולה להשתלם לטווח הארוך כשמפעילים בית חכם.

עזרי בטיחות ואבטחה

ראשית, ישנו היבט הבטיחות של רכיבי הבית החכם בפני עצמם. אם נחזור לדוגמת התריס, הרי שתנועתו אמורה להיעצר אם משהו מפריע לו. כמו כן, הבטיחות מתבטאת בעמידה בתקנים שונים. מבחינת אבטחת הדירה, ישנם גלאים שמסייעים לזהות אירועים חשודים, כולל גלאי פתיחה, תנועה או שבירת זכוכית. אגב, זיהוי התנועה יודע להבחין בין תנועת אנשים לתנועת בעלי חיים. עם זיהוי של אירוע חשוד, המערכת עשויה להפעיל סירנה ולשלוח התראה למספר טלפון שהוגדר בה מראש. במקרה של זיהוי הפסקת חשמל, דליפת מים או טמפרטורות חריגות במבנה, המערכת תזהה גם זאת ותשלח לכם התראה.

ניהול הדלת

דלת הכניסה הופכת בבית חכם לדלת שנפתחת באמצעים ממוחשבים – הקשת קוד, זיהוי ביומטרי או פתיחה מהסמארטפון באמצעות אפליקציה. מצב הדלת ידוע למערכת כמובן, באמצעות חיישן מתאים. גם מערכת אינטרקום מתבטאת בבית חכם בצורה מתוחכמת למדי. מערכות אלה מבוססות על וידאופון, כולל אפשרויות צילום ואף ראיית לילה. פעמים רבות, מערכת האינטרקום כוללת גם יכולות שימושיות נוספות, דוגמת האפשרות לפתוח מרחוק שער חיצוני ואף להציג את הטמפרטורה בחוץ.

לסיכום

כפי שראיתם, טכנולוגיה זו מספקת אפשרויות רבות. כך שאם אתם מתכננים שיפוצים או שיפורים שונים לבית, כדאי לחשוב על בית חכם.