מערכת יחסים אובססיבית: איך מזהים זוגיות כזו?

מערכת יחסים אובססיבית

מערכות יחסים וקשרים זוגיים זה בדרך כלל דבר נפלא. מי שנמצא במערכת יחסים תקינה, נהנה מאוזן קשבת, מקרבה ואינטימיות, מתמיכה רגשית ומהתחושה שיש אדם קרוב בעולם. כשזה באמת ככה זה נהדר, אבל למרבה הצער לא כל מערכות היחסים הן כאלו וישנם מקרים בהם מערכת יחסים גם יכולה להיות הרסנית ורעילה, כמו במקרים של מערכות יחסים אובססיביות. אבל מה זה בכלל אומר? ובכן, מערכות יחסים כאלו יכולות לבוא לידי ביטוי באופנים שונים ואין מקרה אחד שנראה בדיוק כמו השני, אבל כן ישנם סימנים מקדימים לזהות את מערכות היחסים הללו. בואו נדבר על כמה מהם ונמליץ שבמקרים בהם אתם מרגישים שאתם נמצאים מול אדם כזה במערכת זוגית, תשתפו את הסביבה ותתחילו לתכנן איך לסיים את הקשר בצורה טובה ובטוחה.

חשש מתמיד וקיצוני מאובדן הקשר

כאמור, מערכת יחסים אובססיבית יכולה להתבטא בצורות שונות, אבל כאן מדובר באחד המוטיבים המרכזיים בקשר כזה שחוזר על עצמו בצורות שונות במערכות יחסים הרסניות. בהתחלה, זה מתחיל בצורה נחמדה עם מעין חשש קל של בן/בת הזוג מכך שהצד השני ירצה לסיים את הקשר שלרוב מתפרש כדאגה מתוך אהבה בריאה. ככל שחולף הזמן, החשש הזה הולך וגובר והופך לחרדה של ממש, עד לנקודה בה זה העיסוק העיקרי ברוב שעות היום. במקרים רבים אותו אדם ירצה לבדוק מה יש בטלפון של בן/בת הזוג, יחפש סימנים לסיום הקשר ויראה בכל משפט או מילה עדות לכך שהקשר קרב לקיצו.

קנאה חולנית

קנאה במידה נורמטיבית היא לאו דווקא דבר רע ועבור זוגות רבים מדובר גם בחומר בעירה לא רע למערכת היחסים. יחד עם זאת, כאשר הקנאה גוברת וחוצה את גבולות הנורמלי וההגיוני, היא יכולה להתנפח לממדים קיצוניים ואפילו מפחידים. נשים וגברים אלימים יביעו קנאה כזו בתוקפנות כלפי הצד השני, ישאפו לדעת מה הוא עושה בכל רגע ואפילו ינסו להרחיק אותו מאנשים אחרים, גם אם אילו לא בהכרח בני או בנות זוג פוטנציאליים, אלא בני משפחה או קולגות בעבודה.

הפרעת ROCD

עוד דבר ששווה מאד להכיר בנושא של אובססיביות בזוגיות היא הפרעת ה-ROCD או במילים פשוטות יותר, OCD של מערכות יחסים. התופעה הזו באה לידי ביטוי במחשבות טורדניות מצד בן/בת הזוג הסובלים ממנה הקשורות בקשר. האם אני באמת מעוניין במערכת יחסים? האם אני עושה בחירה נכונה? למה לבן/בת הזוג יש דווקא תכונות כאלה ואחרות שלא מתאימות לי, (ויש כאלו שנשים מחפשות בגברים ולהפך), וכן הלאה. במקרים רבים, הפרעת ROCD יכולה להתפתח לאובססיביות של ממש לגבי דברים שונים בקשר, אבל חשוב לדעת שבמקרה זה, טיפול נכון על בסיס קבוע בהחלט יכול לעזור ולהבריא את הקשר.

להיות עם היד על הדופק

שימו לב שאין כאן חלילה קריאה לחיות חיים זוגיים של חשדנות ופחד וגם לא קריאה לבחון את בן/בת הזוג סביב השעון. מה שכן, ההמלצה היא תמיד להיות ערים למתרחש ולבדוק אם יש משהו חריג בקשר. שימו לב שכאן פירטנו כמה דברים ספורים, אך אובססיביות בזוגיות יכולה להתבטא במגוון דרכים שונות. במקרים רבים, אנשים המזהים אובססיביות אצל בני/בנות הזוג נוטים להקל בכך ראש וזה משהו שבהמשך עלול להחמיר. אם משהו לא נראה לכם, אם אמירות מסוימות מדליקות נורה אדומה ובעיקר אם אתם מרגישים חשש ופחד מהמשך הקשר, אנו ממליצים לבחון זאת ובמקרים קיצוניים אפילו לערב בני משפחה ואנשי מקצוע שיעמדו לצדכם.