גזלייטינג בזוגיות: כל תמרורי האזהרה

האם אי פעם מצאתם את עצמכם מפקפקים במערכת היחסים שלכם, ותוהים אם אתם "רגישים מדי" או מגזימים בתגובה? אלו יכולים להיות סימנים של גזלייטינג – צורה עדינה אך רבת עוצמה של מניפולציה רגשית המשמשת לעיתים קרובות את בן או בת הזוג כדי לגרום לאחר לפקפק במציאות. התנהגות זו, שמקורה בסרט של אלפרד היצ'קוק משנת 1944 ששמו "Gaslight", כוללת אדם אחד הגורם לאדם אחר לפקפק בשפיותו באמצעות סדרה של פעולות מטעות. זיהוי גזלייטינג יכול להיות הצעד הראשון בהתמודדות עם ההשפעה החתרנית שלו על מערכות יחסים. במהלך המאמר נבחן את הטקטיקות שבהן משתמשים גזלייטרים, ונלמד כיצד לזהות אותם ואילו צעדים אפשר לנקוט נגדם.

מהו גזלייטינג?

גזלייטינג פירושו לתמרן בן אדם להטיל ספק במציאות שלו ולהשתמש במניפולציה פסיכולוגית כנגדו. טכניקה זו נקראת כך על שם הסרט "Gaslight" של אלפרד היצ'קוק משנת 1944, שבו בעל מנסה לגרום לאשתו להאמין שהיא משתגעת כשבעצם הוא מתמרן את הסביבה שלה כדי לגרום לה לפקפק בעצמה. גזלייטינג במערכת יחסים יכול להתבטא בדרכים שונות. האדם שעושה את הגזלייטינג עשוי להכחיש שאמר משהו שהוא אכן אמר, או שהוא עלול להמעיט ברגשות בן או בת הזוג. עם הזמן, התנהגויות אלו עלולות לשחוק את הביטחון של הקורבנות ביכולתם לסמוך על עצמם ועל כושר השיפוט שלהם.

טקטיקות נפוצות שבהן משתמשים גזלייטרים

  • הכחשה: אחת הטכניקות הנפוצות ביותר. הגזלייטרים יכחישו שאי פעם אמרו או עשו משהו, גם אם יש הוכחות. על ידי הכחשה חוזרת ונשנית של מעשיהם או דבריהם, הם מקווים לגרום לבני זוגם להטיל ספק בזיכרון או בתפיסה שלהם.
  • ביטול תחושות: הגזלייטרים גורמים לרגשות או לדאגות של בני הזוג להיראות לא חשובים או לא רציונליים. לדוגמה, הם עשויים לומר, "אתה רגיש מדי" או "אתה מגיב בהגזמה".
  • הסתרת מידע: הם עשויים לסרב להקשיב או להעמיד פנים שאינם מבינים את בני זוגם. זה יוצר בלבול וגורם לקורבנות להרגיש לא נתמכים ובודדים.
  • העברת האשמה: במקום לקבל אחריות על מעשיהם, גזלייטרים יעבירו את האשמה אל הקורבנות ויהפכו את הדברים כך שייראה כאילו הקורבנות אשמים.
  • השלכה: הגזלייטרים מאשימים את בני זוגם בדיוק בדברים שהם עצמם אשמים בהם. לדוגמה, אם הגזלייטר בוגד, הוא עשוי להאשים את בני הזוג בבגידה.

 

זיהוי סימנים של גזלייטינג במערכת היחסים שלכם

  • ספק עצמי מתמיד: אם אתם לעיתים קרובות תוהים אם הרגשות או הזיכרונות שלכם אמיתיים ונכונים, זה עשוי להיות סימן לכך שאתם עוברים גזלייטינג.
  • תחושת בלבול: תחושת בלבול תמידי במערכת היחסים שלכם, במיוחד סביב קונפליקטים, יכולה להצביע על גזלייטינג. בני הזוג שלכם עשויים לגרום לאירועים או לשיחות להיראות שונים מאוד מהאופן שבו אתם זוכרים אותם.
  • התנצלויות תכופות: אם אתם מוצאים את עצמכם כל הזמן מתנצלים גם כאשר לא עשיתם שום דבר רע, זה יכול להיות בגלל שבני הזוג שלכם גורמים לכם להרגיש אחראים על מעשיהם או רגשותיהם.
  • זהירות יתר בדיבורים ובמעשים: תחושה של צורך תמידי להיות זהירים לגבי מה שאתם אומרים או עושים, מחשש שזה ירגיז את בני הזוג שלכם, יכולה להיות סימן אזהרה.
  • תחושת בידוד: גזלייטרים מנסים לעיתים קרובות להרחיק את קורבנותיהם מחברים ומבני משפחה, מה שיכול להפוך את הקורבנות לתלויים בהם יותר וקלים יותר לתמרון.
  • התרחקות מאנשים קרובים: בשל הבלבול והספק העצמי, הקורבנות עלולים להתרחק מאנשים קרובים כי הם חוששים שלא יבינו אותם או לא יאמינו להם.

כיצד להגן על עצמכם מפני גזלייטינג?

  • סמכו על האינסטינקטים שלכם: אם משהו מרגיש לא נכון במערכת היחסים שלכם, שימו לב לתחושה הזו. האינטואיציה שלכם יכולה להיות כלי רב עוצמה בזיהוי התנהגויות מזיקות.
  • שמרו תיעוד: תעדו מקרים שבהם אתם מרגישים שעברתם מניפולציה. תיעוד כתוב יכול לעזור לאמת את הזיכרונות והתפיסות שלכם.
  • חפשו פרספקטיבות חיצוניות: שוחחו עם חברים או עם בני משפחה מהימנים על החוויות שלכם. לפעמים, נקודת מבט חיצונית יכולה להיות טובה.
  • הציבו גבולות: ציינו בבירור אילו התנהגויות אינן מקובלות והיצמדו לגבולות שלכם. אם בני הזוג שלכם ממשיך לחצות את הגבולות האלה, שקלו לבקש עזרה או העריכו מחדש את מערכת היחסים.
  • פנו לעזרה מקצועית: מטפל או יועץ יוכלו להציע הדרכה, תמיכה ואסטרטגיות התמודדות. הם יכולים לעזור לכם לבנות מחדש את ההערכה העצמית שלכם ולבנות את עצמכם מחדש.

לסיכום

גזלייטינג היא צורה עוצמתית וחתרנית של מניפולציה רגשית העלולה לשחוק בחשאי את האמון העצמי והביטחון העצמי של אדם. לא מדובר רק בחוסר יושר או בחוסר תקשורת, אלא במשחק אסטרטגי המשפיע על תחושת המציאות של הקורבנות היוצר מצב של ספק ובלבול. הכרה והבנה של הדינמיקה של גזלייטינג היא בעלת חשיבות עליונה. ידע זה אינו עוסק רק בזיהוי הטקטיקות של בני הזוג המניפולטיביים, אלא באישור מחדש של זכותו של האדם לבטוח ברגשותיו, בזיכרונותיו ובתפיסותיו. מערכות יחסים הן הבסיס לרווחה הרגשית שלנו, והן צריכות להעצים אותנו, לא לערער. אם אתם או מישהו שאתם מכירים לכוד בצללים של גזלייטינג, זכרו: חיוני לשים את בריאות הנפש בראש סדר העדיפויות, לחפש תמיכה ולהאמין בערך הפנימי ובאינסטינקטים שלכם.

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.